13 Φεβρουαρίου 2013

Ελληνορωμαϊκή πάλη εκτός Ολυμπιάδας από το 2020




Συναγωνιστές,
Η παρακάτω είδηση μας συγκλόνισε πραγματικά. Όπως μας πληροφορεί η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνορωμαϊκής  πάλης η ΔΟΕ αποφάσισε να “διώξει” το αρχαίο αυτό αγώνισμα από τους ολυμπιακούς αγώνες από τους αγώνες του 2020. Βέβαια η τελική απόφαση θα παρθεί το Σεπτέμβριο. Μερικοί από τους λόγους που έγινε αυτό, όπως δήλωσε η ΔΟΕ, είναι η χαμηλή τηλεθέαση(!!!), τα λίγα εισιτήρια(!!!), και η μικρή απήχηση στους νέους(!!!)…. “Κάποιοι”  έκαναν καλά τη δουλειά τους και τα κατάφεραν…

Η πάλη από την αρχαιότητα ξεχώριζε σαν άθλημα καθώς κατά τους αρχαίους ήταν παιδαγωγικό μέσον δια την τελειοποίηση του ανθρώπου, για αυτό άλλωστε όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι ήταν παλαιστές. Ακόμη οι νέοι μετά το σχολείο κατέβαιναν στην παλαίστρα για να αγωνιστούν. Για αυτό και η λέξη αγώνας σημαίνει παλεύω, βεβαία στα νέα λεξικά αυτό δεν αναφέρεται…
Επίσης το όνομα του αθλήματος υποδηλώνει την προέλευση του αλλά και το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του. Ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή από το Έλλην + ρωμαλέος(=δυνατός). Από τη λέξη ρωμαλέος προκύπτει η λέξη ρώμη δηλαδή δύναμη. 
Πως, λοιπόν,  να αντέξουν “κάποιοι” να γίνονται αγώνες “ελληνικής δύναμης” δηλαδή ελληνορωμαϊκής πάλης. Μπορεί κανείς να αναζητήσει την ετυμηγορία της λέξης στο ρήμα πάλλω(=κραδένω), παλαίω(=παλεύω), εξ’ ου και πάλη, πάλαισμα, παλαίστρα, παλαιστής, παλαιστής, ( Παλαστή (=παλαιστής), Παλαστιαίος (=παλαιστιαίος), από την παλάμη και από το «πάλος εγγύς την πάλην ωνομάσθαι».
Χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο σαν μέσο εξάσκησης για να εξασφαλίσει την ύπαρξη του μέσα στο χρόνο. Φανερώνει την επιδίωξη του ανθρώπου για επικράτηση για αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί τόσο παλαιό αγώνισμα όσο παλαιά είναι τα χέρια και τα πόδια του. Απόδειξη ότι το πρώτο γυμναστικό ίδρυμα ονομαζόταν «παλαίστρα».  Όπως κάθε αγώνισμα έτσι και η πάλη λέγεται ότι ήταν εύρημα του θεού Ερμή .Με τον τρόπο αυτό καλλιέργησαν την αγωνιστική θρησκευτική συνείδηση των ατόμων. Ο Φιλόστρατος,λέει, η κόρη του Ερμή η Παλαίστρα ,που πέρασε τα χρόνια της ήβης στα δάση της Αρκαδίας εφεύρε την πάλη.
«η γη όλοι χαίρει για το εύρημα, επειδή τα σιδερένια πολεμικά όπλα θα πεχθουν μακριά από τα χέρια των ανθρώπων και τα στάδια θα πάρουν γλυκότερη δόξα από τα πολεμικά στρατόπεδα ,οι δε άνθρωποι θα αγωνίζονται γυμνοί» . Ο ίδιος για να τονίσει τη χρησιμότητα της πάλης στο πόλεμο , γράφει ότι το πολεμικό κατόρθωμα στο Μαραθώνα (Αθηναίοι κατά Περσών 490 π.Χ.) ήταν σχεδόν αγώνας πάλης (ως αγχού πάλης)και ότι στις Θερμοπύλες (Λεωνίδας με τους τριακοσίους του κατά Περσών 480 π.Χ) οι Σπαρτιάτες ,σαν έσπασαν τα δόρατα και τα σπαθιά τους, έπεσαν πάνω στους εχθρούς με γυμνά χέρια χωρίς όπλα . Ας μην μας διαφεύγει ότι είναι η πρώτη μορφή αγώνα χωρίς όπλα.
Στην αρχαία Ελλάδα η πάλη ήταν ένα ιδιαίτερα λαοφιλές άθλημα αρκετά διαδεδομένο και μία από τις βασικές δραστηριότητες οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των νέων. Οι συγγραφείς Φιλόστρατος και Απολλόδωρος υποστηρίζουν ότι την πάλη εφεύρε η κόρη του Ερμή η Παλαίστρα. Κατά τον Παυσανία την τέχνη της πάλης σοφίστηκε ο Θησέας, όταν πάλαιψε και σκότωσε τον Κερκύονα. Κατα τον Πολέμωνα η παλαιστρική ήλθε στο φώς από τον Αθηναίο παιδοτρίβη του Θησέα τον Φόρβαντα. Ο Πλούταρχος χαρακτηρίζει την πάλη ως:  τεχνικώτατον και πανουργότατον των αθλημάτων. Η πάλη παρουσιάζεται ως πολιτισμός και μάθηση της τέχνης. Εισήχθη στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα Ανδρών το 708 π.Χ.
…………………………………………………………………………………………
Συναγωνιστές μου αυτό λοιπόν το αγώνισμα θέλουν να διώξουν και έτσι μας δείχνουν, ακόμη μια φορά, πόσο πολύ μας μισούν… μας απεχθάνονται… δεν θέλουν στον κόσμο να ακούγεται τίποτα το ελληνικό, σαν να μη υπήρξαμε ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και τόσο η Ελλάδα μας όσο και η πάλη θα σωθούν…

 Ιωάννης Παλαιολόγος

Το ρητό από την σελίδα πάλης της Βοστόνης